Introducció a la Meteorologia

En aquesta secció de la nostra pàgina web podem trobar una petita introducció a la meteorologia de camp, que ens pot estalviar el trobar-mos amb qualque fenomen meteorològic sobtat no gaire agradable. Només tocarem un parell d'exemples de cada un d'aquests fenòmens, no vos penseu que serà un tema desenvolupat de forma científica.

Primer de tot hem de fer una distinció obligada entre els següents termes:

 

 

Tenint  en compta aquests conceptes podem afirmar que el clima de muntanya té unes característiques especials que no es donen al clima que podem tenir a les ciutats, degut a uns motius determinats:

A més de conèixer totes aquestes característiques i tenir-les amb compta a l'hora de planificar una excursió, segons a l'estació de l'any que ens trobem (estar clar que estiu i hivern són ben diferents) ens haurem d'informar de les previsions sobre el temps, ja siguin via televisiva, via premsa escrita o per internet, que ens donen els diferents instituts meteorològics. De forma estandarditzada en fixarem amb les següents línies:

                                        

De la disposició d'aquestes línies podem deduir tota una sèrie de coses:

Tendència Temperatura i Humitat

LATITUD ALTA

 LATITUD BAIXA

PREDOMINÀNCIA MARÍTIMA

Temperatura baixa

Temperatura alta 

                                    Humitat alta

                                  Humitat alta

PREDOMINÀNCIA CONTINENTAL

Temperatura baixa

Temperatura alta

                                    Humitat baixa

                                  Humitat baixa

Degut a la interacció de tots aquests fenòmens podem definir tres situacions típiques que es produeixen de forma constant:

    1. Règim anticiclònic dels Açores. Presenta:

    2. Borrasques i fronts peninsulars. Presenta:

    3. Temps amb inestabilitat de desenvolupament diürn. Presenta:

Segons l'observació dels núvols podem conèixer de quin tipus són i si estan associats a possibles problemes durant l'excursió:

En primer lloc en de dividir, mentalment, el cel en vuit parts, i mirar quantes parts estan ennuvolades i en quantes el cel està net. Segons les parts ocupades o netes podrem dir, per exemple, hi ha 4 octaves de cel net, ó 8 octaves de cel ennuvolat. A més d'això també hem de sabre identificar quin tipus de núvol predomina al cel.

L'Atles internacional dels núvols defineix 10 tipus de núvols que s'anomenen amb una rel llatina, i estan classificats segons la seva morfologia:

1. CIRRUS. Són núvols alts, fins, d'aspecte fibrós, amb un color blanc brillant amb una semblança a la seda.

                             

2. CIRROSTRATUS. Són núvols alts, de color blanc lletós, amb aspecte de tel i d'aparença terça. Poden originar "halos" quan cobreixen el sol o la lluna.

                             

3. CIRROCUMULUS. Són núvols alts, amb forma de bancs, mants o capes fines, sense ombres pròpies, disposats més o manco regularment.

                                

4. ALTOSTRATUS. Són núvols de tipus mig-alt que cobreixen, total o parcialment, el cel com una capa uniforme de color gris o blavosa. El seu aspecte és regular o amb estries. Pot deixar entreveure el sol. Poden anar acompanyades de pluges febles.

                             

5. ALTOCUMULUS. Són núvols mitjos, de color blanc o gris, generalment amb ombres pròpies. Solen ser més grans i visibles que els Cirrocumulus.

                              

6. NIMBOSTRATUS. Són núvols de tipus mig-baix que tenen aspecte de mantell tancat amb tonalitats que van des del gris clar fins al gris fosc. Duen associades pluges, més o manco, continues, en forma d'aigua o neu i que, generalment, arriben al terra.

                             

7. STRATOCUMULUS. Són núvols baixos, amb una tonalitat gris i/o blanca, en forma de bancs i que tenen qualque part obscura. Solen tenir un aspecte arrodonit i apilat. Rarament estan associats a pluges.

                             

8. STRATUS. Són núvols baixos, en forma de capa amb una base uniforme. Quan el sol brilla el seu contorn es veu clarament, sense "halos". Solen dur pluges fines associades.

                              

9. CUMULUS. Són núvols mig-baixos, amb cossos simples separats. Tenen una gran dimensió vertical (pareixen una colflori). La part de dalt sol ser blanca brillant i la seva base ombria i obscura. Solen dur associades pluges fortes.

                             

10. CUMULONIMBUS. Són núvols espessos i pesats, amb una gran expansió vertical i forma d'enclusa. Duen associats fenòmens de tempestes, pluges fortes i granissada.

                             

Aquí teniu uns dibuixos generals dels tipus de núvols que podem observar, relacionant la forma i l'altura a la que els solem trobar a l'atmosfera amb si porten pluges associades:

                  

Com a recordatori podem afirmar que:

 

CONSELLS QUAN ENS TROBEM AMB UNA TEMPESTA ELÈCTRICA A LA MUNTANYA

Si encara i tot hem pres totes les precaucions i ens veiem sorpresos per una tempesta elèctrica a la muntanya, no hem de perdre la calma i tenir ben en compta els següents consells: