Material de muntanya

En aquesta secció vos donaré la meva opinió i les meves recomanacions sobre el material que solem fer servir habitualment quan sortim a la muntanya, per fer una travessia d'un dia amb no gaire dificultats tècniques. Estic segur que aquests consells molts de vosaltres ja els teniu més que sabuts, però em vull dirigir sobretot a aquelles persones que s'estan iniciant en el meravellós món de l'excursionisme.

Quan decidim anar d'excursió a la muntanya hem de comptar amb un material bàsic per no tenir cap problema durant la mateixa. Hem de pensar que no estam a 5 minuts de ca nostra com per poder fer un tomb i anar a cercar o canviar allò que ens falta o ens molesta. A més ja sabeu que les condicions de la muntanya, en quant al terreny i a la climatologia, són un poc especials.

La ROBA que hem de portar quan sortim a la muntanya serà:

CALÇAT

Portar un calçat adequat durant les travesses que farem és una prioritat. Podem dir que és el material més important a l'hora de sortir d'excursió. Un calçat inadequat ens pot provocar tota una sèrie de problemes:

La meva recomanació és que, si vos agrada la muntanya i heu d'anar sovint d'excursió, vos compreu un calçat de qualsevol marca que estigui especialitzada en material de muntanya (Bestard®, Cabrit®, Chiruca®, Quechua®, Salomon®, Merrell®, etc.). Teniu moltes marques bones amb diferents preus, segons el que es vulgui gastar cada persona.

Posats al tema dir-vos que per caminar per la nostra serra tenim, bàsicament, dues opcions de calçat per triar:

 

Sabates de muntanya

Aquest tipus de calçat és adequat per excursions per terrenys de mitja muntanya o que necessiten una gran mobilitat del peu. Característiques especials:

                             

 

            

 

 

 

 

                                 

   Helium 3110 de Bestard® per a home              Helium lady 3108 de Bestard® per a dona                             Merrell®

 

Botes de muntanya

Les botes de muntanya són més adients per terrenys més abruptes i d'alta muntanya, on la protecció del peu i sobretot del turmell és una prioritat, així com per excursions en que la climatologia ens condiciona l'elecció d'un calçat que ens mantingui el peu sec i protegit. Pràcticament tenen les mateixes característiques que les de les sabates de muntanya amb unes petites variacions:

                              

              Beithorn de Bestard® per a home                                     Montserrat de Chiruca® per a dona

 

Tant les sabates com les botes poden tenir, a més, una membrana interna que impedeix l'entrada de l'aigua quan es banyen, i facilita la transpiració dels peus. Tenim diverses marques al mercat, la més coneguda per la seva qualitat és Gore-Tex®, encara que també tenim la marca Novadry®. Personalment us recoman que quan vos compreu unes botes, si teniu pensat fer-les servir a l'hivern, sí convé que portin alguna d'aquestes membranes. Si el que vos voleu comprar són sabates, i no les dureu durant l'hivern, podeu optar per no pagar aquest extra en la compra del calçat.

 

Calcetins

Els calcetins són una altra part important en quant al material de muntanya. Si ens comprem un calçat adequat, però no duem uns calcetins bons, podem patir igualment tots els problemes que abans vos he dit (excessiva suació dels peus, aparició de bòfegues, etc.). Podem dir que són el 50% (l'altre 50% són les botes) de l'èxit d'una excursió sense problemes als peus.

Els calcetins han de ser d'un material que faciliti la transpiració dels peus, sense costures i amb un gruix que dependrà de si fem excursions a l'hivern o l'estiu. A qualsevol tenda d'esports en podem trobar, però hem de triar els específics per a senderisme. Si ens fixem veurem que estan fabricats amb diferents materials, variant el tant per cent entre ells, segons els models i les marques.

A vegades ens aconsellen posar-mos uns calcetins fins davall dels gruixuts, però en la meva opinió no fa falta, si ens els col-locam de forma correcta des d'un bon començament.

 

Calçons

Els calçons de muntanya han de ser d'un material resistent, alhora que flexible i calent. Els texans no els vos recomano degut a que, encara que el seu material de confecció és resistent, ens limiten molt la mobilitat i, a més, són freds a l'hivern i calents a l'estiu. Com tot tenim marques al mercat que ens ofereixen una gran varietat de models. Si no voleu gastar-vos molt, no hi ha cap problema, quasi tots els models ens donen un bon rendiment. Tenim calçons en cama llarga, curta i convertibles (una bona opció).

                  

           Calçons llargs                                 Calçons curts                     Calçons convertibles

 

Camisetes

Les camisetes que hem de portar poden ser de diferents materials, des del cotó fins a materials sintètics com el poliester o el Gore-Tex® . A part de triar el material que ens agradi més, i ens vagi millor segons el grau de suació que cada un de nosaltres tenim, hem de pensar que és millor dur més d'una camiseta, per poder canviar-mos quan ja estigui banyada. Durant l'hivern és fàcil que la roba s'ens banyi i no pugui eixugar-se, degut a la falta de sol i a les possibles pluges. Per això convé canviar-mos la camiseta banyada per una d'eixuta, per evitar perdre calor i mantenir una temperatura corporal adequada.

                         

        Camiseta cotó home           Camiseta licra home            Camiseta poliester dona           Camiseta Gore-Tex® dona

Jerseis

Podem repetir quasi tot el mateix que hem dit sobre les camisetes però per als jerseis. Tenim molts materials diferents i triar-los ho farem quasi més per l'estètica que per la diferència de rendiment en les nostres muntanyes. Està clar que la diferència entre les camisetes és que de jerseis només en durem un de bo.

 

Impermeables

Els impermeables ens guariran de la pluja durant les excursions a l'hivern. Hem de pensar que són un element més que dificulta la transpiració, motiu pel qual els farem servir quan ja estigui plovent, si ens els posem abans segurament ens faran banyar la camiseta de suor. Tenim dos tipus d'impermeables:

                         

         Capelina amb mànigues         Capelina sense mànigues     Capelina que inclou motxilla        Capelina per mascotes

                                         

       Impermeable amb Gore-Tex®           Impermeable home                          Impermeable dona

A més d'anar adequadament vestits a la muntanya, també haurem de portar tota una sèrie de material de suport que ens permetrà poder estar tot un dia d'excursió. Aquest material és el següent:

MATERIAL

Motxilla

La motxilla ens permet portar tot el material així com els queviures per passar una dia a la muntanya. Tenim motxilles amb butxaques als costats, sense butxaques, amb porta-bastons, amb porta estoretes, etc. Per a les excursions d'un sol dia ens anirà bé pràcticament qualsevol model, això sí, ens basta una motxilla d'uns 25 a 40 litres. Si la triem més petita ens mancarà lloc per dur-ho tot, i si la triem més grossa ens sobrarà motxilla. Per això convé dur-la més o manco dins d'aquesta mesura. Ara bé, si hem de triar-la entre una de molt petita o una de més grossa, jo vos recoman triar la més grossa (per allò de "caballo grande, ande o no ande").

                                               

           Motxilla Deuter® de 25 l              Motxilla Ferrino® de 35 l                Motxilla North Face® de 40 l

 

Cantimplora

La cantimplora ens permetrà portar l'aigua (que mai ens ha de mancar) que beurem durant la nostra travessa. Tenim molts tipus de cantimplores: metàl-liques, d'alumini, de plàstic, de pell, etc. Podem triar entre diferents volums dins de cada model, ara bé sempre hem de tenir en compta que val més que ens sobri l'aigua que passar set. El dos tipus que més es fan servir són:

 

 

Llanterna

Sempre convé dur-la, encara que no pensem en fer nit, perquè ens pot treure d'un gran ensurt si s'ens fes tard per haver-mos despistat amb el càlcul del temps de la ruta. Actualment totes duen unes bombetes al-lògenes que fan que el llum sigui més viu. Això sí també gasten més piles, motiu que ens ha de fer ser previsors i portar piles de recanvi, per si un cas. De llanternes també tenim dos tipus:

 

 

Bastons

Els bastons ens permeten ajudar-mos d'ells en la pujada i tenir una major estabilitat en la davallada. Actualment són d'alumini, que els fa ser molt lleugers i, a la vegada, molt resistents.

 

Prismàtics

Durant les excursions els prismàtics són indispensables per veure de més a prop les aus rapaços o qualsevol element curiós del terreny que estigui ben enfora. Els augments dependran de la distància que volem tenir més a prop. A més dels augments ens hem de fixar, quan les triem, en que les lents o vidres no siguin molt estretes, cosa que ens disminuirà el diàmetre de visualització.

 

Brúixola

Quan ja hem fet el camí altres vegades, o portam un itinerari ben explicat, no és indispensable dur una brúixola. Ara bé, no estar de més portar-la per si un cas. A més també podem aprofitar per ensenyar als més joves el seu funcionament i com es poden orientar amb ella, en cas necessari.

No hem d'oblidar que si volem fer una excursió i no ens acompanya cap persona que ja la hagi fet abans, no ens podem oblidar de portar l'itinerari de l'excursió, així com un mapa del terreny en que ens hem de moure.