Grup Excursionista Tramuntana

17 de Desembre de 2009

 

Torrent del Salt de Vistamar (Valldemossa)

 

Després de les darreres pluges, ens informàrem, i havien caigut uns 196 litres per metre quadrat a la Serra de Tramuntana en les darreres 36 hores, a més de nevar per damunt els 1.100 metres d'alçària. S'esperava un treva pel dijous 17, únic dia que les previsisions deien que les temperatures pujarien uns graus. Tot això, afegit a les ganes que teniem de tornar fer un torrent, va fer que ens decidíssim a preparar una escapadeta per aquest dia. La qüestió era a quin barranc anar, amb les condicions de cabdals tan forts que teniem. Vàrem descartar Mortix, Sa Fosca, Biniaraix... ràpidament (massa forts, massa llargs, massa aquàtics...). El factor fred i neu ens allunyava dels torrents llargs i amb el seu inici a més altitud. La millor zona que pensàrem per a aquesta ocasió... la de Valledmossa. El torrent del Lli pareixia que anava molt carregat (sobretot tenint en compte que ens faltava afegir el cabdal que li aporta el torrent del Rafal quan s'uneixen), però en canvi el del Salt es veia molt bé des de la carretera. Decidit!!!

 

Com ja vos ho he comentat... el dia d'escàndol. Ja al dematí es notava que les temperatures havien pujat, el fred no era tan intens com els dies anteriors. En arribar a Valldemossa, vàrem fer la combinació de cotxes. Confirmat, el Lli pareixia que anava un poquet fort (a més al diari del mateix 17 ens parlava que el dia d'abans varen rescatar a tres barranquistes per excés de cabdal afegit a un accident durant descens en aquest torrent --ànim i que es recuperi prest el ferit!!!--). El torrent del Salt de Vistamar, en canvi, duia un cabdal normalet.

 

      

 

Al començament l'aigua estava un poc fresqueta, però amb la temperatura que feia es va agrair. Tota una sèrie de desgrimpades, ben maques, ens dugueren en poc temps fins al primer dels quatre grans ràpels, que de forma vertiginosa, ens feren davallar uns 180 metres en poc temps. Pensau que aquest torrent supera un desnivell d'uns 250 metres en tan sols 400 metres de longitud.

 

              

             

      

Finalment fraccionàrem aquests 180 metres amb quatre salts (es poden fraccionar més si és necessari). Fent-ho així, hi ha que tenir en compte que la reunió que hi ha entre la segona i tercera cascada no és molt còmoda si és un grup gran (nosaltres erem tres persones i no vàrem tenir cap problema per recuperar i montar).La recuperació de la corda, en general a tot el torrent, no va donar gaire problemes, encara que s'ens var quedar enganxada dos cops, però la poguerem amollar amb un poc de traça.

 

              

              

Sense cap tipus de problemes, amb tranquilitat i disfrutant, vàrem anar fent fins que, sense adonar-mos, acabàrem la nostra aventura. Vàrem sortir a les 09:30 h de Palma i tornàvem a estar allà a les 15:30 h. Magnífic dia, ja estem pensant amb el següent!!!

 

      

 

Per veure totes les fots pitjau aquí. Hi ha reportatge videogràfic a la secció de videos.

 

_______________________________________________________________________________________________

 

15 de Novembre de 2009

 

Reserva del Puig de Galatzó (Puigpunyent)

 

Avui ens hem decidit a fer una excursió molt fàcil i apta per a tota la família. Ja feia temps que ens voliem atracar fins a aquesta reserva. No ens hem hagut d'aixecar molt prest, fins a les 10:00 h no obren les portes. Després de deixar el cotxe a l'aparcament, hem pujat, en dos minuts, fins a la caseta d'entrada. L'entrada ens ha costat uns 11 €, amb un descompte del 10% per als residents i una bossa de menjar per als animals (0'8 €).

 

      

 

Des de l'entrada, per un itinerari totalment guiat i sense cap risc de perdrer-se, hem començat a caminar, avançant per un camí ben marcat, quasi tot en davallada, fins arribar a la zona de berenar. Fins aquí hem passat per una sèrie de punts molt interessants: el cercat dels ossos, un parells de miradors, diferents cascades i una zona d'animals. Quina sorpresa ens hem duit quan hem vist apareixer els meus padrins joves, mentres estavem berenant (s'han decidit a pujar a darrera hora).

 

      

 

Després de berenar aprop d'un mussol reial i una parella d'emús, hem continuat el nostre camí, ara sí amb un poquet més de pujada. Hem passat per davora uns muflons i, en poc temps, hem arribat a la zona de menjar (hem tardat, anant amb moltíssima tranquilitat, més o manco una horeta i quart).

 

           

 

En aquesta zona ens hem trobat una cafeteria-restaurant, piscines (obertes només a l'estiu), parc de jocs infantil, WC, taules, foganyes, etc. Aquí, després de veure totes les rapaços, ens hem passat pel mini-zoo on hem gaudit d'altres tipus d'animals: porcs nans vietnamites, ponis, conills, etc. Hem donat de menjar a les cabres i a les someres, i hem jugat un poc a la zona infantil, que divertit!. N'Adrià s'ho ha merescut, ja que ha pujat tot el camí caminant, sense deixar que el duguèssim nosaltres en cap moment.

 

      

 

Hem menjat a la zona de les taules i hem vist com es tiraven per les tirolines a la zona d'aventures. Després d'un cafetet per cortesia del meu padrí jove, l'oncle Jordi, hem disfrutat d'un espectacle de rapaços. L'espectacle ens ha agradat molt!!! Quan ha acabat el show, amb tranquilitat, hem continuat fins al final de la reserva. Allà hi ha una tenda, per comprar algun record, i una altra zona de jocs infantils. Per a tota l'excursió hem tardat unes cinc horetes, i ha estat d'allò més entretenguda!.

 

            

 

Per veure totes les fotos pitjau aquí.

 

_______________________________________________________________________________________________

 

13 de Novembre de 2009

 

Torrent de Son Gallard (Deià)

 

Aprofitant aquest temps tan magnífic que fa, en Rubén i en José Carlos, varen poder fer una escapadeta fins devora Deià. El torrent de Son Gallard és un torrent sec, que ens dona unes magnífiques vistes de la Foradada. Directament des d'on deixaren aparcat el cotxe, sense aproximació, es varen ficar al torrent. Per no tenir problemes de pas amb els amos de les finques, els nostres dos companys varen entrar montant un  ràpel damunt el llevapors. Una vegada al seu llaç, varen disfrutar d'una davallada tranquila fins arribar a tocar la mar.

 

         

 

El torrent normalmet està sec, encara que sempre ens trobarem un dels seus gorgs amb un poc aigua (depenent de quant faci que ha plogut). Amb més o manco habilitat els dos barranquistes el pogueren evitar sense mullar-se els peus. Una vegada arribats al ràpel final, un volat de 30 metres aproximadament, varen posar el punt i final a una jornada d'allò més divertida.

 

         

 

Podeu consultar les fotos pitjant aquí. Hi ha un video del descens.

 

_______________________________________________________________________________________________

 

05 d'Octubre de 2009

 

Torrent del Gorg Blau - Sa Fosca (Escorca)

 

L'estiu ja s'ha acabat, hem entrat a la tardor, i ja torna una nova temporada de barrancs aqüàtics a Mallorca. Els darrers torrents que vàrem fer, varen ser molt bonics, però la calor que passàrem ens va fer aturar als messos d'estiu. Amb les darreres pluges els aqüífers de la illa es varen omplir, pareixia que tots els torrents devien anar ben carregats, però les informacions que recollírem del fòrum de cabdals eren que, possiblement en estar una setmana sense ploure, els podriem trobar sense aigua. Vàrem messurar els pros i les contres, i això ens va fer decidir començar aquesta nova temporada anant directament a un dels barrancs més coneguts de la nostra Illa, el torrent del Gorg Blau - Sa Fosca.

 

Com de costum vàrem partir ben prestet de Palma, a les vuit i mitja ja érem a l'aquaducte d'Escorca. Aquesta vegada vàrem entrar per l'antiga central elèctrica de Turixant (encara queden les restes). El cabdal pareixia que era més fort del que finalment va ser. A la central corria bé d'aigua, però just al primer ràpel es filtrava, quedant només els gorgs més impermeables plens d'aigua. Això sí, ben neta i transparent!!!

 

       

 

Més endavant reapareixia l'aigua, cada vegada amb un cabdal més interessant. La temperatura, tant de l'aigua com de l'ambient, var ser ideal, no vàrem passar gens de fred en tot el torrent. En tres horetes ens plantàrem al Pas den Duro (la darrera escapatòria possible del torrent abans d'entrar a la foscor -les cordes per si un cas s'ha de rescatar a qualcú estaven posades-). Aquí berenàrem un poc, abans de començar el troç més emblemàtic d'aquest torrent, sa Fosca.

 

          

 

Una vegada arribats al Salt de s'Acollonament s'inicia la foscor, a estones total, a estones amb unes petites encletxes que deixen entrar lleugerament algun raig de llum. Dedins de sa Fosca, com sempre, es pot gaudir de tot un espectacle de formacions rocosses, passadissos estrets i formes curiosses que té l'aigua en fer-se camí. Els dos sifons i el forat es poden passar sense problemes. Els sifons optàrem per fer-los per davall, i el forat, ja que el cabdal era asequible, el fèrem per dedins.

 

         

 

Després d'una horeta i mitja sortirem de la part fosca, per arribar en poc temps al final del torrent, lloc on s'uneix amb el Torrent de Pareis. Una vegada a s'Entreforc ens vàrem canviar, vàrem menjar un poquet per recuperar les forces, encara ens quedava remuntar el Torrent de Pareis fins arribar al restaurant d'Escorca, és a dir, una hora i mitja de pujada (i quina pujada!!).

 

       

 

Per poder veure totes les fotografies pitjau aquí. Hi ha un reportage videogràfic a la secció de videos.

 

 

_______________________________________________________________________________________________

 

       

Grup Excursionista Tramuntana

Pàgina web amb © des de l'any 2006

gruptramuntana.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benvinguda del grup

Pàgines interessants

Categories

Membres

Videos

Itineraris

Fotos Senderisme

Fotos  Barranquisme

Coses interessants

Primers Auxilis     

Diccionari     

El temps     

Taulell d'anuncis

 

Estadística

 Free counter and web stats

 

 

Entrades antigues:

M Tot l'any 2008

M 1er semestre 2009